Hoe heet is te heet?
In de regel moet een hondeneigenaar voorzichtig zijn bij temperaturen vanaf 25 ℃. Het is echter belangrijk om te onthouden dat ras, leeftijd en algemene gezondheid een grote rol kunnen spelen. Vooral rassen met een korte snuit, zoals mopshonden en bulldogs, honden met overgewicht en oudere pups zijn gevoelig voor hitte. Als je niet zeker weet of de buitentemperatuur te warm is voor je hond, neem dan het zekere voor het onzekere en houd je huisdier binnen waar het koeler is.
De pootproef
Bij een luchttemperatuur van 25℃ kan asfalt al opwarmen tot 52℃! Ook zand, baksteen en beton kunnen erg heet worden. Terwijl je voeten worden beschermd door je schoenen, heeft je hond een reële kans om zijn poten te verbranden.
Controleer de warmte van de grond door de poottest uit te voeren: als de grond te heet is om er vijf seconden comfortabel je hand op te houden, is hij te heet voor de poten van je hond.
Hoe houd je je hond koel
- Hydratatie
Water is essentieel voor elk levend wezen, maar vooral voor honden die niet kunnen zweten zoals wij mensen. Zorg ervoor dat je huisdier altijd vers, schoon water tot zijn beschikking heeft. Neem een draagbare waterbak en een fles water mee tijdens wandelingen. Vul de drinkbak thuis regelmatig opnieuw. - Wandelingen plannen
Vergeet de middagwandeling. Als jij het heetst van de dag niet aangenaam vindt, dan is het dat zeker niet voor je hond. Ga ‘s ochtends vroeg wandelen voordat de zon te intens wordt. Of wacht tot het ‘s avonds afkoelt. Als je alleen overdag naar buiten kunt, blijf dan op schaduwrijke plekken zoals parken met veel bomen of graspaden. - Schaduw
Als je je hond in de tuin vrij laat, maak dan een koele plek voor je hond. Een paraplu, een tent of zelfs wat strategisch geplaatst meubilair kan een schaduwrijke plek creëren. Als je onderweg bent en even wilt uitrusten, kies dan een plek waar je hond in de schaduw kan zitten of liggen.
Tekenen van een oververhitting bij je hond
Hoewel het belangrijk is om voorzorgsmaatregelen te nemen, is het altijd goed om je bewust te zijn van de tekenen van een hitteberoerte. Overmatig hijgen, kwijlen, glazige ogen, overgeven en lusteloosheid zijn allemaal redenen tot bezorgdheid. Als je vermoedt dat je hond oververhit is, breng hem dan naar een koele, schaduwrijke plek, geef hem water en maak zijn vacht nat met koel (niet koud) water. Als de symptomen aanhouden, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts!