Oude honden en pups
Een oude hond kan wat trager worden. Net als bij mensen vermindert hun fitheid. De spieren van de ouder wordende hond worden stijf en ze hebben niet meer de energie die ze enkele jaren geleden hadden. Oude honden kunnen niet meer de grote afstanden lopen die ze gewend waren. Maar snel moe worden is niet alleen een probleem voor oude honden. Ook puppy’s worden veel sneller moe dan je zou denken. Ze zien er tijdens het spelen misschien uit als pluizige ballen vol energie. Maar net als een mensenkind hebben puppy’s veel slaap nodig. Hun energiereserve is vrij beperkt. Voor sommigen lijkt dit misschien geen mobiliteitsprobleem. We hebben het er nog wel eens over als je pup halverwege je wandeling in slaap is gevallen en je hem of haar naar huis moet dragen.
Honden met blessures
Ongelukken gebeuren helaas. Verwondingen zoals botbreuken kunnen je hond weken, zo niet maanden, van zijn voeten houden. Soms leidt het zelfs tot blijvende schade. Gips kan een hond belemmeren in zijn dagelijkse routine en wandelingen buiten. Ook gewrichtsbanden kunnen scheuren en daardoor instabiliteit in de gewrichten veroorzaken.
Overgewicht bij honden
Obesitas bij honden is niet ongewoon. Het is echter niet gezond. Zwaarlijvige honden hebben vaak minder energie dan gezonde honden. Het overgewicht belast de gewrichten van de hond, wat kan leiden tot verminderde mobiliteit. Overgewicht kan er zelfs toe leiden dat de hond artritis ontwikkelt.
Gewrichtsaandoeningen bij honden
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen rond de gewrichten slijt. Dit leidt tot pijn en verminderde mobiliteit. Artrose komt vaak voor bij oudere honden en bepaalde hondenrassen zoals Labradors. Een andere veel voorkomende gewrichtsaandoening is heupdysplasie. Heup- en elleboogdysplasie komt vaak voor bij rassen zoals Duitse herders, Bulldogs, Mopshonden en Labrador Retrievers. Dysplasie wordt veroorzaakt doordat het gewricht zich niet goed ontwikkelt en resulteert in instabiliteit, kreupelheid, pijn en vaak artritis.
Waarom zit je hond in een wandelwagen, kan hij niet lopen?”
Ruggengraat aandoeningen bij honden
Bij teckels is IVDD een veel voorkomende aandoening. Intervertebrale Discus Disease (IVDD) komt voor bij 25 procent van de teckels, wat bijna twee keer meer is dan bij andere hondenrassen. IVDD zet druk op het wervelkolom van de hond. Deze druk veroorzaakt pijn, problemen met lopen en zelfs verlamming. Ook degeneratieve myelopathie tast het ruggenmerg aan. Deze progressieve ziekte leidt tot zwakte en coördinatieverlies in de achterpoten.
Andere oorzaken van verminderde mobiliteit bij honden
Er zijn vele redenen waarom een hond moeite kan hebben met lopen. Kanker, neurologische aandoeningen, spier- en peesproblemen, aangeboren of ontwikkelingsproblemen en infecties kunnen allemaal oorzaken zijn van verminderde mobiliteit bij honden. Mobiliteitsproblemen kunnen het gevolg zijn van een combinatie van factoren en een nauwkeurige diagnose door een dierenarts is cruciaal om een onderliggende oorzaak en geschikte behandelingsopties te bepalen.
Waarom zit je hond in een wandelwagen?
De volgende keer dat je iemand ziet lopen met een hond in een wandelwagen, weet je waarom. De hond kan misschien niet lopen. Als je een hondeneigenaar bent die een hondenwandelwagen gebruikt, help dan mensen te leren waarom jij of je hond er een nodig heeft. De reden waarom uw hond in een buggy zit, heeft misschien niet eens te maken met gezondheidsproblemen. Wat de reden ook is, jouw reden is een goede reden.
Ontdek de wandelwagens voor honden en bekijk welke het beste past bij jouw behoeftes.